PROBLEMATIEK

problematiekA

Uithuwelijken
Uit ervaring is gebleken dat economische afhankelijkheid een deel van de problematiek veroorzaakt. Geld is een grote motivatie om het meisje op jonge leeftijd uit te huwelijken zodat de familie niet meer de financiële verantwoordelijkheid voor het kind draagt. Ook ontvangt de familie een bruidsschat voor het meisje van de toekomstige echtgenoot. Het meisje heeft hierin geen enkele zeggenschap. In Kenia zijn huwelijken onder de 18 jaar verboden, helaas gebeurt dit nog op grote schaal.

Vroege zwangerschappen
Een groot deel van de meisjes die bij JUA opgevangen worden blijkt zwanger. Deze zwangerschappen zijn vaak het gevolg van een verkrachting en/of uithuwelijking. Gezien de jonge leeftijd van de meisjes is de kans op complicaties bij een zwangerschap en bevalling groot.

Verdachten
Als een kind word uitgehuwelijkt en/of verkracht kunnen er signalen vanuit de gemeenschap (buren, kerk, school) komen. Als de signalen de kinderbescherming bereiken ondernemen zij actie in de vorm van onderzoek naar de situatie in samenwerking met de politie.
Wanneer er sprake is van een uithuwelijking en/of verkrachting doet de kinderbescherming aangifte bij de politie en neemt het meisje mee, en de verdachte wordt opgepakt. Vervolgens doen zij een verzoek aan JUA om het meisje op te nemen.
De kinderbescherming blijft het strafrechtelijk proces van het meisje volgen.
Uit ervaring is gebleken dat de verdachte vaak op borgtocht wordt vrijgelaten en vervolgens vlucht.